10 de gener del 2009

Flaó dels monjos de Sant Cugat

"FLAÓ: Un pastisset d'orígen medival que encara es pot trobar a l'Empordà, les Illes, Morella i la Franja de Ponent. Per fer-lo es pasten tots els ingredients (farina, ous, sucre, mató, ametlles i mel) i després se'n fan boles i es couen al forn, Es menjava en festes importants com el Diumenge de Septuagèsima".
(Fulletó extret del refrigeri ofert al públic de l'obra "Pedra i Sang" que es representa durant les festes de Nadal al Monestir de Sant Cugat del Vallès).

Doncs aquí teniu els flaons (no us confongueu, que no són magdalenes ni panellets!) fets a l'antiga, tal i com diu la recepta medieval en comptes de la versió més moderna de les Illes o de la Terra Alta, en la qual la massa es farceix del mató i la mel amb matafaluga. En aquest cas amassarem tots els ingredients alhora (ajudant-nos del programa de 11 de la maquineta de pa) i fent la cocció al forn. Les mides són aproximades perquè quedi una massa consistent per fer les boles, tot i que si us agrada molt dolç podeu augmentar les mesures de mel i/o sucre al vostre gust:

- 2 ous
- 30 gr de mel
- 150 gr de mató
- 100 gr de sucre
- 250 gr d'ametlla mòlta
- 250 gr de farina

Quan la massa quedi lligada feu-ne boles grosses i disposeu-les en una safata o bé en motllos per a magdalenes. Enforneu a 200ºC durant 20-30 minuts. Penseu que us han de quedar rosses per fora però semicrues per dins.



8 comentaris:

Mònica ha dit...

Tenen molt bona pinta, felicitats! com m'agraden les receptes tradicionals :).

Marc Andrés ha dit...

Impressionants! Fan una "pinta" deliciosa... i segur que han sortit bonissims! Ja tenim ganes de tastar-los... s'ha notat la indirecta? ;p

Ramon Arxer i Galabert ha dit...

Hola, avui els hem fet per segona vegada i demà el nostre fill els portarà a l'escola amb motiu del treball sobre l'època medieval.

Per cert aquesta recepta de flaó és molt diferent de les altres que existeixen.

Moltes gràcies.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Una massa boníssima, m´ha encantat la recepta...aquí a Eivissa també hi ha un pastís típic que es diu així que porta formatge.

Anònim ha dit...

hola,
i no porten cap mena de llevat?

mrat ha dit...

No cal posar-hi cap mena de llevat. Vaig assegurar-me'n abans de fer la recepta i de publicar el post amb les fotos però no és necessari, no ha de llevar perquè la massa en sí agafa prou volum i és esponjosa.

Marc, al proper soparet que muntem hi haurà flaons medievals!!

Alfons ha dit...

m'ha fet molta il.lusió trobar-me amb aquesta recepta..., i que sense cap mena de dubte els hi fare amb un grup de bons amics d'aquesta ciutat ... Ah!! i per cert.. aquest any, la que serà la seva 9 a edició, es repreentara els dies 25,26,27, i 28 a la sala capitular del Monestir de Sant Qgat i el seu preu és de 15 €

maripepa ha dit...

Muchas gracias por tu receta que por casualidad encontré.
La he probado y nos ha gustado mucho.
Disculpa si te la he tuneado un poco, pero seguí tus indicaciones de ponerle un poco más de azúcar, tambien me pareció que te habías olvidado la levadura, ya veo que no.
Saludos.
Seguiré visitando tu blog.