27 de març del 2010

Bunyols

Aquesta és una adaptació de la recepta dels bunyols de l'Empordà aprofitant les prestacions de la panificadora. Hem fet la massa a la màquina i després hem cuit els bunyols en un wok amb oli.

Comenceu per fer una infusió en llet de matafaluga (anís verd):

- 250 ml de llet
- 15 gr de matafaluga (en pols o en gra),
- pell de taronja
- ½ branca de canyella

Feu-ho bullir tot uns minuts (fa una oloreta... mmm!) i després coleu la infusió.

- Opcional per afegir a la infusió colada: 10 cl Garnatxa, 10 cl d'aiguanaf i 10 g celiandre. (Si hi poseu garnatxa i aiguanaf, és molt important descomptar-los del pes total de la llet o la mescla us quedarà aigualida.)

Poseu la llet de la infusió colada a la panificadora quan encara és tèbia (perquè es barregi millor) juntament amb els ingredients següents (primer els més líquids i després els sòlids):

- 65 gr de greix o mantega,
- 12 gr de pell de llimona (ratllada),
- 150 gr de sucre,
- 7 gr de sal,
- 625 gr de farina de força,
- 35 gr de llevat premsat o en pols.

Engegueu el programa de fer masses i, quan estigui tot una mica barrejat de forma homogènia, hi aneu afegint, d'un en un:

- 4 ous

Al final del programa de fer massa, que dura una hora i mitja, la mescla haurà llevat prou per fer els bunyols, però si voleu podeu deixeu-ho pujar mitja horeta més dintre la màquina, així doblarà el volum inicial.

Ara ja podeu coure els bunyols. Aquesta és la part més divertida de fer. Amb les mans humides o enfarinades perquè la massa no s'enganxi tant, feu les boles de la mida d'un bunyol. També podeu fer-ne boletes amb una cullera o amb una mànega. Compteu que s'inflen encare més mentre bullen.

En un wok (o una paella fonda) hi escalfeu oli de girasol (és més lleuger per a fregir). Quan és roent, no abans, hi fregiu els bunyols. No els doneu la volta fins que es daurin i espereu-vos a treure'ls fins que el daurat no sigui més aviat fosc. Immediatament després, arrebosseu-los amb sucre ja que, si es refreden, el sucre no s'hi agafa.

Bé, ja ens direu si us han quedat tan bons com els nostres!!

8 comentaris:

Mercè ha dit...

Aquests brunyols són dels que m'agraden a mi!!! I que bons que són! :)

Sonia ha dit...

Jo tb en vull...teniu un parell per mi?

Una abraçada,

Gemma ha dit...

Bunyols de l'empordà amb panificadora i wok!!! Je je je... visca les tradicions adaptades a la vida moderna :)
Tenen una pinta deliciosa, segur que no pots parar de menjar-ne.

La cuina vermella ha dit...

Caram, com diu la gemma, quina tradició més moderna: panificadora i wok, quina delícia! petons

Txell ha dit...

Mmmm, quina bona pinta que fan! Encara recordo uns que em vaig menjar a Llançà, me'n moro de ganes de poder-ne fer a casa!

Només una petita pregunta: quan dius llevat en pols, vols dir llevat Royal? O llevat sec de "panaderia" tipus Maizena? Gràcies!

Carmen ha dit...

Una delícia de brunyols, aquests són els millors.
Una abraçada

Nadji ha dit...

Ces bunyols semblent très bons.
A bientôt.

mrat ha dit...

Txell:
el llevat en pols que hi afegim és el mateix que fem servir per fer pa, és un de sec (també en diuen deshidratat o granulat), tot i que també funciona bé amb el llevat fresc o el que venen al forn.
No ho hem provat amb el llevat Royal, que és un gasificant, però crec que també deu funcionar...